2019. március 6., szerda

Jodi Picoult: Sorsfordítók


Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Jodi Picoult könyveiben mindig egy-egy nagyobb lélegzetvételű, társadalmunkat érintő, komoly témákat dolgoz fel. A könyvei mindig ugyanúgy épülnek fel, az írónő stílusa nem változik. Már több könyvét olvastam, így nagyjából már mindig tudtam, hogy mire számíthatok. Most sem volt másként.

A Sorsfordítók központi témája a tinédzserkori öngyilkosság, amely nagyon elgondolkodtató.
A tizenéves korúak körében a legnagyobb az öngyilkossági kísérletek aránya. A 10–20 éves korosztályban a sikeres öngyilkosságok száma a többi korosztályéhoz képest csekély, a kísérletek aránya azonban óriási. Vajon minek köszönhető a tinédzserek öngyilkos hajlama és mit lehet ez ellen tenni? 
A serdülőkorúak közül minden harmadik fiatal gondol öngyilkosságra. Különösen veszélyeztettek azok a gyerekek, akiknek a családjában előfordult öngyilkosság, vagy akiket bántalmazás ért. A lányok gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot, a fiúk azonban kevésbé adnak le segélykérő jeleket, és általában erőszakosabb halálnemet választanak, így végül is közülük kerül ki több áldozat.
A könyv olvasása közben van bőven min gondolkodni, nem érdemes végigrohanni rajta. A végét azért sajnálom, gyorsan lezárult…Olvastam volna még arról, hogy a főszereplő, Chris hogyan tudja feldolgozni az elmúlt közel 1 év eseményeit…. 
Voltak olyan részek, amiket nem raktam volna bele, de egészében nem csalódtam az íróban.
A könyv felépítése most egy kicsit eltér az eddig megszokott felépítéstől: eddig több szereplő szemszögéből olvashattuk a történteket, most pedig „csak” a múlt és a jelen váltakozik.
Ami tetszett benne, az a két fiatal összetartozása, ragaszkodása a másikhoz. Jellemileg Emmi nagyon elítélendő volt számomra: önös érdek vezérelte arra, hogy öngyilkos legyen, mellyel nagy felelősséget tett Chris vállára. A könyvből úgy vettem ki, hogy Emmit korábban molesztálták. Lehet, hogy ez volt az öngyilkosságának az alapja?

Az írónő 2014-ben magyarul megjelent legújabb könyve ismét egy olyan nehéz témát dolgozz fel, ami egyre több áldozatot követel és ami ellen tenni szükséges.

Nem hiába Amerika első számú kedvence Jodi Picoult. Ez a könyve is nagyon tetszett nekem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Elizabeth Adler: Varázslatos Malibu

Cselekményleírást tartalmazó szöveg ! A Riviéra titkában megismert népszerű magándetektív, Mac Reilley és párja, Sunny újabb történe...